A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Пристайлівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області

ДИТИНА ЧЕКАЄ НА СІМ’Ю!

Дата: 03.03.2020 11:12
Кількість переглядів: 329

Інформаційно-довідкові матеріали про сімейні форми виховання  

Прийомна сім'я?

Прийомна сім'я? є однією з форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Діти, що втратили батьків, або їхні батьки в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов'язки, потребують родинного тепла і виховання.

Прийомна сім'я — це сім'я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання.

Порядок прийому дітей в сім'ї встановлено Постановою Кабінету міністрів України № 565 від 26 квітня 2002 року «Про затвердження Положення про прийомну сім'ю». Ті, хто взяли дітей у прийомну сім'ю, є прийомними батьками, а влаштовані діти — прийомними дітьми.

Кандидати у прийомні батьки подають до служби у справах дітей такі документи:

  • Заява кандидатів у прийомні батьки про утворення прийомної сім'ї;
  • Копія паспортів кандидатів у прийомні батьки;
  • Довідка про стан сім'ї(форма № 3);
  • Копія свідоцтва про шлюб;
  • Довідка про стан здоров'я кандидатів у прийомні батьки та членів сім'ї, які проживали разом з ними(довідка про відсутність хронічних захворювань, обстеження нарколога, венеролога, психіатра);
  • Довідка про доходи потенційної прийомної сім'ї за останні шість місяців або копія декларації про доходи, засвідчена в установленому порядку;
  • Довідка про проходження навчання кандидатів у прийомні батьки і рекомендація центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо включення їх у банк даних про сім'ю потенційних усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів;
  • Письмова згода всіх повнолітніх членів сім'ї, які проживають разом з кандидатами у прийомні батьки, на утворення прийомної сім'ї, засвідчена нотаріально;
  • Кандидатури у прийомні батьки та кандидатури дітей, які передаються на виховання, погоджуються з органами опіки та піклування.

Дитячий будинок сімейного типу

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Загальна кількість дітей (власних та вихованців) у дитячому будинку не повинна перевищувати 10 осіб.

Документи, які подають кандидати у батьки-вихователі

 

Кандидати  у батьки-вихователі  подають до органу,  який

приймає рішення про створення  дитячого  будинку сімейного  типу,

такі документи:

 

     довідку про склад сім'ї (форма 3);

 

     копію свідоцтва про шлюб (для подружжя);

 

     довідку  про проходження  курсу  підготовки і  рекомендацію центру  соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо включення їх  у  банк даних  про  сім'ї потенційних усиновителів, опікунів, піклувальників,  прийомних  батьків, батьків-вихователів

 

     копії паспортів;

 

     довідку  про доходи  за  останні шість  місяців  або копію декларації про доходи, засвідчену в установленому порядку;

 

     довідку про стан свого здоров'я та осіб, які проживають разом з ними;

 

     письмову згоду всіх повнолітніх членів сім'ї,  які проживають разом  з  кандидатами у батьки-вихователі,  якщо останні вирішили створити дитячий будинок сімейного типу на власній житловій площі, засвідчену нотаріально.

    

Батьки-вихователі  в  обов'язковому  порядку проходять  курс підготовки  (один раз на два роки), проведення якого забезпечують обласні  центри соціальних  служб  для сім'ї, дітей та молоді за програмою, затвердженою наказом Мінсоцполітики.

 

Постанова КМУ від 26.червня 2019 № 552 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом “гроші ходять за дитиною”, оплати послуг із здійснення патронату над дитиною та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, підтримки малих групових будинків»

Державна соціальна допомога призначається і виплачується щомісяця в грошовій формі батькам-вихователям на кожну дитину-вихованця і прийомним батькам на кожну прийомну дитину.

Розмір державної соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

Грошове забезпечення призначається і виплачується щомісяця кожному з батьків-вихователів і одному з прийомних батьків.

Розмір грошового забезпечення встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину і не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та на кожну прийомну дитину.

Прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу на Сумщині

У Сумській області, станом на 01.01.2020 року,  функціонує 31 дитячий будинок сімейного типу, на вихованні в яких знаходиться 204 дітей та 141 прийомна сім’я, де виховується 270 дітей зазначеної категорії.

Службами у справах дітей області вживаються заходи щодо влаштування дітей, які з різних причин втратили піклування батьків, до сімейних форм виховання.

Роки

Кількість прийомних сімей

В них дітей

Кількість дитячих будинків сімейного типу ДБСТ

В них дітей

Станом на 01.01.2018

159

306

22

147

Станом на 01.01.2019

151

291

26

172

Станом на 01.01.2020

141

270

31

204

 

Законодавство:

«Про затвердження Положення про дитячий будинок сімейного типу» - постанова КМУ від 26 квітня 2002 р. N 564.

«Про затвердження Положення про прийомну сім'ю» - постанова КМУ від 26 квітня 2002 № 565.

 

«Про внесення змін до Положення про дитячий будинок сімейного типу та Положення про прийомну сім’ю» - постанова КМУ від 22 липня 2016 р. № 458

 

ЗАКЛАДИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ДІТЕЙ

В Сумській області

У потенційних кандидатів в усиновлювачі, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни/піклувальники часто виникає питання, де перебувають діти, які потребують влаштування до сімейних форм?

У Сумській області функціонують три центри соціально-психологічної реабілітації дітей. У кожному з цих закладів перебуває близько 50 дітей. Це діти із сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах і діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Термін перебування дітей у  центрах соціально-психологічної реабілітації - до 9 місяців.

Місцезнаходження закладів соціального захисту дітей:

  1. Сумський центр соціально-психологічної реабілітації дітей області

(м. Суми, вул.Ковпака, 37).

         2. Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей в місті Шостка  (м Шостка, вул. Марата, 34)

         3. Хоружівський центр соціально-психологічної реабілітації дітей області.

 

Служба у справах дітей Сумської обласної державної адміністрації:

вул. Першотравнева, 29, 5 поверх, м. Суми

тел.:(0542) 60 77 22, (0542) 60 77 99

sodassd@sm.gov.ua

Служба у справах дітей Лебединської районної державної адміністрації:

вул. Сумська, 12, м.Лебедин

тел.(05445) 2 34 16

lbd.ssd@ sm.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено