A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Пристайлівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області

Попередження суїцидальної поведінки серед здобувачів освіти

Дата: 19.03.2020 08:35
Кількість переглядів: 409

Останнім часом збільшується кількість дітей та дорослих, які звертаються до спеціалістів психологічної служби щодо переживання дітьми депресивних станів, самотності, суїцидальних думок. Так, практичними психологами, соціальними педагогами у 2018/2019 навчальному році надано                           501  консультацію здобувачам освіти, 666 – педагогам, 418 – батькам щодо суїцидальних роздумів дітей (2017/2018 навчальний рік відповідно                 280, 274, 242). 

Станом на 12.08.2019 в області зареєстровано 4 випадки учинення здобувачами освіти навмисних самоушкоджень, із яких 3 – вчинення самогубства (міста Суми, Глухів, Шосткинська об’єднана територіальна громада) та 1 – вчинення спроби (Липоволинський район). Із загальної кількості самоушкоджень 3 вчинено учнями закладів загальної середньої освіти та 1 – студентом Машинобудівного коледжу СДУ. Щодо способів зведення рахунків із життям підлітки обирають вішання, для спроби самогубства – отруєння медичними препаратами.

У зв’язку із загостренням проблеми самогубства та з метою запобігання здійснення суїцидальних спроб здобувачами освіти рекомендуємо розробити та затвердити  в кожному закладі освіти програму попередження суїцидальної поведінки серед неповнолітніх. Рекомендації щодо змісту програми надано в листі Міністерства освіти і науки України від 07.08.2015 № 2/3-14-1572-15 «Щодо профілактики учинення дітьми навмисних самоушкоджень», листі Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації від 20.03.2015 № 04-12/1513 «Про активізацію профілактичної роботи з попередження суїцидальної поведінки учнівської та студентської молоді».  У програмі також має бути передбачено знайомство педагогів, батьків із інформацією про існування в соціальних мережах «груп смерті», що доводять дітей до самогубства, ознаками, що свідчать про приналежність дитини до групи, наявність у неї суїцидальних намірів, ознайомлення дітей та підлітків з правилами безпечного спілкування в інтернеті, способами реагування на інтернет-травлю, маніпуляції керівників небезпечних груп.

Програма має реалізуватися в тісній співпраці батьків, педагогічних працівників, спеціалістів психологічної служби.

Звертаємо увагу, що в кожному закладі освіти має бути розміщено інформацію про Національну дитячу «гарячу» лінію (0 800 500 225 зі стаціонарного телефону, 116 111 з мобільного) та обласного «Телефону довіри» (інформація додається).

У разі скоєння суїциду чи його спроби необхідно протягом одного дня надати до навчально-методичного центру психологічної служби інформацію за формою:

1. Загальні відомості про здобувача освіти: прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, клас (група), стан здоров’я.

2. Загальна характеристика сім’ї: склад ім’ї, собливості спілкування.

3. Емоційний стан здобувача освіти до ситуації (загальний настрій, комунікативні навички, аналіз кола друзів, успішність у навчанні, зацікавленість батьків досягненнями дитини).

4. Передумови суїциду та спосіб вчинення навмисного самоушкодження.

5. У разі скоєння суїцидальної спроби: зміни, що відбулися з дитиною після означеної ситуації (загальний настрій, комунікативні навички, аналіз кола друзів, наявність інтересу до чогось).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено